Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Detail

Jak pracovat z obytného vozu

18.06.2021

Téměř každý z nás už má nějakou představu o tom, jaké je to pracovat z domova. Lze ale pracovat odkudkoliv? Ano! Na tomto životním stylu je spousta věcí, které budete milovat, zejména možnost svobodně cestovat a nastavit si vlastní plán. Pokud tedy máte příležitost vyzkoušet si práci z obytného vozu, určitě pojďte do toho! 

Abychom vám pomohli, sestavili jsme pro vás seznam věcí, které je třeba vzít v potaz, pokud chcete vyrazit na otevřené silnice a pracovat přitom na dálku.

 

Nepodceňte internet a připojení

Při práci na dálku je důležité zůstat ve spojení, protože zmeškané telefonní hovory, videokonference nebo jiné termíny vám mohou značně ztížit práci. Nemusíte se ale bát. S trochou promyšleného plánování můžete zajistit, aby vše fungovalo.

Jedním ze způsobů, jak zajistit spolehlivé připojení k internetu, je mít více tarifů u různých mobilních operátorů. Při práci se vám bude hodit i zesilovač signálu, který prodlouží dosah až o několik metrů. Své cesty také plánujte do kempů s připojením. Myslete ale na to, že ne vždy je wifi na těchto místech rychlá a stabilní. A pokud vše selže, je ve vašem nejlepším zájmu mít záložní plán – jako je třeba nedaleká knihovna nebo kavárna s bezplatnou wifi, na které můžete celý den pracovat.

S neustálým připojováním k veřejným wifi se nabízí i otázka bezpečnosti. Pokud spravujete hesla více klientů nebo zpracováváte citlivá data (údaje o klientech, jejich finance), použijte VPN (soukromou virtuální síť), která vám pomůže chránit vás i vaše podnikání.

 

Vyhraďte si pracovní prostor

Jednou z výzev, kterým pracovníci na cestách čelí, je udržování úrovně produktivity. To může být těžké obzvláště pro ty, kteří jsou každý den rozptýleni novými místy nebo je láká práce z toho nejoblíbenějšího místa ve voze, a to ze své postele. Maximalizujte svou produktivitu tím, že si vytvoříte vyhrazený pracovní prostor. Může to být u jídelního stolu, ze sedadla spolujezdce nebo třeba venku u kempingového stolu. Mělo by to být ale místo, které vám poskytne ergonomicky správnou pracovní polohu a kde se budete cítit produktivní.

 

Necestujte v pracovní dobu

Pokud se můžete vyhnout cestování v pracovní době, tak to udělejte. Nikdy totiž nevíte, kdy nastane na cestě nějaká nečekaná situace, která by vás mohla rozhodit. Může to být cokoliv – práce na silnicích, porucha, špatné naplánování cesty. Nemusíte se pak stresovat, že nestihnete schůzku nebo nedodržíte smluvený termín. 

 

Rozvrhněte si váš pracovní plán

Být disciplinovaný ve svém pracovním harmonogramu je neuvěřitelně důležité, ale stejně tak je třeba udržovat vhodnou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Když nebudete dodržovat harmonogram a nestanovíte si určité hranice, budete mít pocit, že neustále pracujete – a to asi není vaším hlavním cílem, zvláště pak na cestách.

 

Teď už víte, co vše práce na dálku obnáší... Tak třeba si nakonec takový styl práce oblíbíte a pořídíte si svého bydlíka natrvalo. :)

 

Login