Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Detail

Jak se chovat v kempu

11.06.2021

Po dlouhé cestě jste konečně dorazili do cíle a chcete si začít užívat klidné dovolené. Ale předtím, než se do toho pustíte, se s námi podívejte na některá psaná a nepsaná pravidla kempování. Znalost těchto pravidel vám zajistí, že dovolená bude pohodová jak pro vaši rodinu, tak i pro sousedy v kempu.

 

Nebuďte příliš hlasití

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé jezdí kempovat, je dostatek klidu mimo ruch města. I když přehrávání hudby není zakázáno, nevnucujte svou muziku ostatním, protože je velká šance, že vaši sousedé nebudou mít stejný vkus jako vy. Nebo dokonce nebudou chtít hudbu poslouchat vůbec. To stejné platí pro hlasité pouštění filmů. Je v pořádku zůstat déle vzhůru a užít si táborák s dětmi, buďte ale zároveň ohleduplní k sousedům. Stejným způsobem byste měli začít i své ráno, protože někteří z návštěvníků chtějí vstávat mnohem později než vy. V době klidu také vypínejte veškeré přístroje produkující hluk.

 

Vše po sobě uklízejte

Zapomeňte na představu zahazování, či dokonce spalování odpadků. Vše od papírových talířů až po prázdné plastové lahve zlikvidujte do košů nebo popelnic tomu určených. Pokud se stane, že jsou plné, zabalte odpadky s sebou a vyhoďte na jiném vhodném místě. Karavanisté by se také měli ujistit, že je správně nakládáno s odpadními vodami. Zkontrolujte proto nádrže a ujistěte se, že vám na zem nic neuniká. Odpadní nádrž vyprazdňujte jen na místě k tomu určeném. Před odjezdem své místo ukliďte do takové podoby, ve které byste ho sami chtěli při předání dostat.

 

Dodržujte pravidla

Podobně jako hotely, i kempy mají obvykle stanovené časy odhlášení. Naplánujte si proto odjezd včas, abyste se vyhnuli poplatkům za pozdní odjezd a nezdržovali ostatní táborníky. Pokud potřebujete prodloužení doby odhlášení, požádejte o to co nejdříve. Pokud je něco zakázáno, tak to neporušujte. Může se to například týkat kouření cigaret, parkování mimo vyznačená místa, pobytu domácích mazlíčků nebo volného pobíhání dětí. Pokud vám nějaká aktivita ze zakázaného seznamu schází, tak neriskujte pokutu a raději přejeďte do jiného kempu.

 

Respektujte soukromí i prostor ostatních

Když přijedete do kempu jako první, je přirozené, že si vyberete nejlepší místo, ale ujistěte se, že ostatní ho mají také dostatek. Neparkujte vedle jiného vozu, když máte v okolí další volná místa. Nechoďte také přes cizí kempovací místo, ale obejděte ho. Také by se vám nelíbilo, kdyby se vám někdo procházel mezi obytným vozem a kempingovým vybavením. Buďte přátelští k ostatním lidem a pozvěte je, aby se k vám připojili. A pokud nechtějí, tak je do toho nenuťte. Ostatní mohou chtít trávit svůj čas v soukromí, a to je třeba respektovat.

Součástí pobytu v některých kempech jsou další prostory, jako sprchy, bazény a hřiště. Jedná se o sdílené prostory, ke kterým má přístup každý kempař. Při používání těchto sdílených zařízení se střídejte a buďte trpěliví.

 

Teď, když už znáte některá pravidla kempování, si zajisté užijete svou dovolenou naplno a bez jakýchkoliv problémů. :)

Login