Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Detail

Výběr obytného vozu

17.05.2021


Jaký je můj rozpočet? S kolika lidmi budu cestovat? Kdo bude řídit? Jak dlouhá cesta mě čeká? To jsou některé z mnoha otázek, které by si člověk měl před pronájmem obytného vozu položit. Pečlivě si promyslete, co od vozu vlastně očekáváte, protože každá posádka auta je jiná a má jiné potřeby. Prohlédněte náš stručný přehled kladů a záporů jednotlivých vozů, který vám alespoň z části při jeho výběru pomůže.

 

Kompaktní vozy

Kompaktní vozy jsou nejmenší obytné vozy v naší flotile. Vynikají svou obratností, nejlepšími jízdními vlastnostmi a nejnižšími provozními náklady. Jsou ideální pro městskou turistiku. Podzemní garáž či horní závora u vjezdu na parkoviště pro ně nebude žádnou překážkou. Tyto vozy jsou vhodné jak pro cestující páry, tak třeba i pro skupiny až pěti kempařů - začátečníků. 

Hlavním záporem je menší komfort bydlení a limitované možnosti transportu vybavení či zavazadel. Tento vůz nebude vhodný ani pro ty, kteří se neobejdou bez zabudované koupelny a toalety. Vždy však lze využít možnosti venkovní sprchy či přenosné chemické toalety. V naší flotile tuto kategorii nyní zastupují vozy Mercedes-Benz Marco Polo v různých barevných provedeních i vnitřních uspořádáních. Na nosiči kol na zadních dveřích můžete vézt čtyři jízdní kola.

 

Dodávky s vestavbou

Tyto vozy jsou poměrně obratné a budou vhodné pro ty, kterým kompaktní vozy připadají již moc malé a polointegrované vozy moc velké. Jsou to nejmenší vozy v naší flotile, které jsou vybaveny plnohodnotnou koupelnou a toaletou, a je zde nainstalováno vše, co v obytném voze potřebujeme. Dodávkou mohou cestovat 2 až 4 osoby. Kromě nízkých provozních nákladů a vyšší rychlosti jízdy je výhodou i jejich schopnost přístupu na místa, kam se větší vozy nedostanou.

Jistou nevýhodou může být snížený komfort bydlení z důvodu omezeného prostoru při větším počtu cestujících. Proto jsou tyto vozy v mnoha případech preferovány cestujícími páry. Dalším úskalím, se kterým se můžete setkat, je možnost transportu pouze 2 jízdních kol z důvodu omezené nosnosti zadních dveří, na které je nosič kol montován.

 

Polointegrované vozy

Polointegrované vozy jsou nejpočetnější skupinou vozů nejen v naší flotile, ale i na celém trhu. Vozy mají poměrně velký obytný prostor a nabízí kompletní výbavu s velkou kuchyní, koupelnou, toaletou a často i nástavbovou klimatizací. Přední lůžko je ve většině polointegrovaných vozů umístěno pod stropem a má elektrický pohon zajišťující jeho pohyb - spuštění a následný návrat do stand-by polohy. Obsaditelnost těchto vozidel bývá od 3 do 5 osob.

Mnoho záporů u tohoto typu vozu nevnímáme. Za nás je to ideální mix vlastností mezi obytnými vozy, tomu odpovídá i největší zájem o tuto kategorii a její největší zastoupení v naší flotile. Trochu problematická by se mohla zdát snad jen nutnost každodenního úklidu lůžkovin. To však plně kompenzují nižší provozní náklady a lepší jízdní vlastnosti než u tradičních obytných vozů s alkovnou. Výhodou může být i nižší celková výška, která snižuje spotřebu paliva a náchylnost na boční vítr a umožní jízdu pod některými nízkými mosty či v tunelech.

 

Vozy s alkovnou

Vozy s alkovnou jsou pro mnohé z vás "tím pravým obytňákem".  Je to druh vozu, ve kterém je nad kabinou řidiče prostor na spaní pro 2 osoby. Tato nadstavba se nazývá alkovna a ve dne může být využívána pro skladování lůžkovin a případně i lehčích zavazadel. Pod touto “další” ložnicí je samozřejmě veliký obytný prostor se vším potřebným vybavením. Alkovny jsou určeny pro 4 až 6 osob.

 

Věříme, že jsme vám pomohli s výběrem vašeho vysněného vozu nebo alespoň částečně zjednodušili vaše rozhodování. Ať už si vyberete jakýkoliv typ vozu, přejeme, ať jsou vaše cesty bezpečné a plné krásných zážitků.

 

Login